Medicament care ar putea crește speranța de viață

Getting your Trinity Audio player ready...

Un studiu foarte serios realizat de o echipă internațională de la Laboratorul de Științe Medicale MRC, Imperial College din Londra și Facultatea de Medicină Duke-NUS din Singapore a investigat o proteină numită interleukină-11 (IL-11), care joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire indicând că spereanța de viață a mamiferelor ar putea fi curând extinsă cu 25 %.

 “Bunicuțele Supermodel”: Șoareci mai tineri și mai sănătoși

În cadrul studiului, șoarecii tratați cu medicamentul au fost supranumiți „bunicuțe supermodel” datorită aspectului lor tineresc și stării generale de sănătate îmbunătățite. Acești șoareci nu doar că au trăit mai mult, dar au fost și mai sănătoși, mai puternici și au dezvoltat mult mai puține tipuri de cancer comparativ cu cei netratați.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat două experimente esențiale. În primul rând șoareci cobai au fost modificați genetic pentru a fi incapabili să producă interleukină-11 apoi, după ce șoarecii au împlinit vârsta echivalentă de 55 de ani umani, li s-a administrat regulat un medicament care elimină interleukina-11 din corpul lor.

Rezultatele, publicate pe 17 iulie în revista Nature, au arătat că durata de viață a șoarecilor a crescut cu 20-25%, în funcție de experiment și sexul șoarecilor iar șoarecii tratați au prezentat niveluri semnificativ reduse de cancer și alte boli asociate cu îmbătrânirea, fără efecte secundare notabile.

„Aceste rezultate sunt foarte interesante”, a declarat prof. Stuart Cook, autor corespondent al studiului. „Șoarecii tratați aveau mai puține cancere și nu prezentau semnele obișnuite de îmbătrânire și fragilitate. Am observat, de asemenea, o reducere a epuizării musculare și o îmbunătățire a forței musculare.”

Deși aceste constatări sunt momentan valabile doar pentru șoareci, cercetătorii sunt optimiști că medicamentul ar putea avea un efect similar la oameni. Tratamentele anti-IL-11 sunt în prezent testate clinic și pe oameni, și pentru alte afecțiuni, oferind oportunități interesante pentru studiul efectelor lor asupra îmbătrânirii umane.

„Acest proiect a început în 2017 și am constatat că nivelurile de IL-11 cresc odată cu vârsta, contribuind la inflamație și alte efecte negative în organism”, a declarat prof. asistent Anissa Widjaja, corespondent autor de la Facultatea de Medicină Duke-NUS.

 Multimorbiditatea și fragilitatea reprezintă provocări majore pentru sistemele de sănătate la nivel global, iar această cercetare ar putea deschide noi căi pentru tratamente eficiente. În ciuda rezultatelor promițătoare, cercetătorii avertizează că siguranța și eficacitatea medicamentului trebuie validate în cadrul studiilor clinice umane înainte de a putea fi utilizat pe scară largă, totuși, studiul deschide noi perspective pentru înțelegerea și controlul procesului de îmbătrânire. O viață mai lungă și mai sănătoasă ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, datorită progreselor remarcabile în domeniul științei medicale.